Autor Dr. Ramona Vârșă
Informații despre dispozitiv
Implantul constă într-o tijă flexibilă din plastic cu lungimea de 4 cm şi diametrul de 2 mm, ce conţine un hormon feminin sintetic, asemănător progesteronului, numit etonogestrel.
Tija este încărcată într-un dispozitiv de inserție de unică folosință, cu ajutorul căruia va fi plasată sub piele, în partea superioară a brațului. O cantitate mică de etonogestrel va fi eliberată continuu în sânge și va acționa pe două căi pentru prevenirea unei sarcini: împiedică ovulația și îngreunează pătrunderea spermatozoizilor în uter.
Eficacitate
Implantul cu etonogestrel este printre cele mai eficace contraceptive disponibile, cu o eficacitate peste 99%, similară contracepției permanente (ligatura trompelor sau vasectomia), dar fără riscurile unei intervenții chirurgicale invazive.
Beneficii
- Este o metodă contraceptivă foarte sigură
- Asigură protecție împotriva unei sarcini pe termen lung (3 ani)
- Poate fi utilizată în reducerea sângerărilor menstruale abundente
- Oferă un grad ridicat de libertate – femeia nu trebuie să își amintească să ia o pilulă în fiecare zi sau să facă o pauză de câteva zile în fiecare lună
- Este potrivită pentru pacientele cu contraindicații la estrogeni/contraceptive combinate
- Se poate utiliza în timpul alăptării
- Spre deosebie de dispozitivul intrauterin (sterilet), nu poate leza în niciun fel uterul sau organele pelvine
- Efectul este reversibil (după îndepărtarea implantului se revine la fertilitatea de bază)
Eligibilitate
Implantul este adresat femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani.
Există puține afecțiuni medicale în care riscul metodei depășește beneficiul. Dintre acestea menționăm:
- Alergie la etonogestrel sau la altă substanță din compoziția implantului
- Cancer de sân sau alte forme de cancer din sfera genitală
- Boli ale ficatului (tumori, icter, ciroză, insuficienă hepatică etc)
- Boli infecțioase sub tratament specific (infecție cu virusul HIV, hepatită cu virus B sau C, tuberculoză etc)
- Tromboze (cheaguri de sânge) sau alte tulburări severe de coagulare a sângelui
- Diabet zaharat dezechilibrat
- Epilepsie sau alte boli neuropsihice ce necesită tratament
- Tensiune arterială mare sau alte boli cardiovasculare severe
- Sarcina
- Sângerare vaginală de cauză neconoscută.
Evaluare
Pentru femeile sănătoase, nu sunt necesare pregătiri speciale sau teste de laborator înainte de inserarea unui implant, dar sarcina trebuie exclusă. De aceea, se preferă inserția într-una din zilele 1-5 ale ciclului menstrual pentru a elimina orice risc (prima zi de sângerare menstruală este consideraă ziua 1). Dacă implantul este introdus după a 5-a zi a ciclului menstrual, trebuie să se utilizeze o metodă contraceptivă suplimentară (de exemplu prezervativul) pentru următoarele 7 zile după momentul introducerii.
Procedura de inserție
Inserția implantului cu etonogestrel este o procedură simplă ce se efectuează în cabinet, sub anestezie locală, având o durată de aproximativ două minute. Imediat după inserție, medicul și pacientul ar trebui să palpeze implantul sub piele pentru a verifica plasarea corectă.
La final se aplică un pansament steril cu un bandaj compresiv pentru a reduce la minimum învinețirea. Pacienta este sfătuită să evite sporturile de contact în primele 2 săptămâni de utilizare.
Reacții adverse frecvente
- Jenă/durere la nivelul locului de inserție, echimoză (vânătaie)
- Absența menstruației sau sângerări vaginale neregulate (rare/ frecvente, reduse/ abundente, ocazionale/ persistente). Sângerarea neregulată este cel mai frecvent efect secundar și motivul pentru care unele femei renunță la implant.
- Acnee, dureri de cap, greață, tulburări de tranzit intestinal, creștere în greutate, sensibilitatea sânilor, depresie, nervozitate, anxietate, scăderea libidoului, insomnie, oboseală, erupții pe piele
- Formarea unei cicatrici la locul inserției/ îndepărtării
- Apariția unor chisturi ovariene
Reacții adverse rare
- Hipertensiune arterială
- Infecția zonei de inserție
- Reacții alergice
- Tromboze vasculare (cheaguri de sânge în artere sau vene)
- Posibilitatea de migrare a implantului cu lezarea structurilor învecinate locului de inserție (mușchi, vase de sânge, nervi) sau la distanță de locul inserției (plămâni).
- Necesitatea unei intervenții chirurgicale mai complexe pentru îndepărtare
- Sarcina (dacă apare, va fi cel mai probabil sarcină extrauterină)
- Cloasmă (pete galben-maronii pe față) – se va evita expunerea directă la radiații UV (soare, solar).
Îndepărtarea implantului
Îndepărtarea implantului este o procedură ce se efectuează în cabinet și care necesită doar anestezie locală. Dispozitivul contraceptiv poate fi îndepărtat în orice moment la solicitarea pacientei, dar durata maximă de folosire este de 3 ani. La pacientele supraponderale, medicul poate recomanda înlocuirea implantului cu unul nou mai devreme devreme de 3 ani.
Precauții
Implantul nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Unele medicamente pot influența concentrațiile sanguine ale Nexplanon și pot face ca acesta să fie mai puțin eficace în prevenirea sarcinii. Este important ca pacientele să se sfătuiască întotdeauna cu ginecologul în legătură cu un nou diagnostic sau tratament și să anunțe alți medici sau alt personal medical cu care vine în contact despre purtarea implantului.
Autor Dr. Ramona Vârșă