BIOPSIA DE VILOZITĂȚI CORIALE ȘI AMNIOCENTEZA

Autor: Dr. Roxana Dumitru

La CHI MEDICAL efectuăm cu succes proceduri invazive intrauterine pe parcursul sarcinii: biopsia de vilozități coriale (CVS) – prelevare de țesut placentar între 12 și 14 săptămâni de sarcină și amniocenteza – prelevare de lichid amniotic după 16 săptămâni de sarcină.

Până la ce vârstă de sarcină se poate efectua amniocenteza?

Din punct de vedere procedural (practic) începând cu 16 săptămâni, până la orice vârstă de gestație. Nu avem o limită maximă de vârstă gestațională care să ne condiționeze. Există, totuși, o importantă condiționare de ordin legal: pe teritoriul României, este legală renunțarea la sarcină (făt malformat sau sarcină care pune în pericol viața mamei) până la limita de viabilitate (24 săptămâni). După această vârstă de sarcină, provocarea nașterii s-ar solda cu supraviețuirea nou-născutului, efect invers față de rezultatul așteptat.

Când sunt indicate aceste proceduri?

– risc crescut pentru trisomiile testate la screeningul combinat de primul trimestru;

– mai multe defecte ce vizează diverse organe fetale, crescând astfel riscul de sindrom genetic;

– ambii părinți sunt purtători ai unei boli cu transmitere autosomal recesivă, existând un risc de 25% ca fătul să aibă boala (nu doar purtător), de exemplu: fibroza chistică, beta talasemia.

De reținut, respectăm indicațiile ghidurilor naționale/internaționale în vigoare, nu efectuăm fără o indicație medicală întemeiată (frica pacientei, și-a făcut și altă colegă…).

Cum se realizează procedura?

În cabinet, după anestezie locală, sub ghidaj ecografic, se pătrunde transabdominal cu acul ce prelevează țesut placentar (în cazul biopsiei de vilozități coriale), respectiv lichid amniotic (în cazul amniocentezei). Am realizat procedurile cu succes chiar și la paciente cu un grad mai crescut de teamă, anxietate. Am observat că teama este, de cele mai multe ori, demontată atunci când pacienta este complet informată asupra modului de lucru, tipului de durere resimțit, procedura explicată în detaliu.

Importanță

Acestea sunt teste diagnostice, au acuratețe 100% în identificarea bolii – genei căutate.

Riscuri/complicații

Se consideră că există un risc grosier de 1/300 de pierdere a sarcinii (avort ) sub 24 săptămâni, respectiv naștere prematură peste 24 săptămâni. Acest risc rezultă din complicațiile care pot apărea: infecția, ruperea de membrane, apariția unui hematom, echimoza la nivel tegumentar, durerea sub formă de crampă 1-2 ore postprocedural. Încercăm să minimalizăm riscurile prin folosirea unui instrumentar adecvat, medicația periprocedurală, precauțiile recomandate pacientei.


Autor: Dr. Roxana Dumitru

Open chat
1
Buna ziua!
Cu ce vă putem ajuta?