AM FOST DIAGNOSTICATĂ CU HPV, CE FAC ÎN CONTINUARE?

Autor: Dr. Teodora Grecu

Momentul diagnosticului de infecție HPV poate fi unul de o reală confuzie, ba chiar la limita cu frica sau anxietatea. Multitudinea de păreri din exterior, experiențele altor persoane sau social-media pot crea uneori mai multă confuzie decât siguranță. Dacă te afli vreodată în poziția de a fi diagnosticată cu HPV sau cu leziuni ale colului uterin, nu uita: singura conduită este cea medicală personalizată, recomandată de medicul ginecolog, însă există aspecte care te pot ajuta în toată această călătorie, de la diagnostic la tratament.

Este esențial să știi că infecția cu HPV este una foarte comună: studiile arată că o proporție de peste 80% dintre persoane se infectează de-a lungul vieții, ba chiar incidența maximă este înregistrată la persoanele tinere, dar și că cele mai multe dintre aceste infecții sunt tranzitorii; acestea nu necesită tratament, întrucât virusul este eliminat eficient de sistemul imun al fiecărei persoane, fără a provoca probleme sau a solicita intervenții.

Cu toate acestea, anumite tipuri de HPV  pot persista și pot duce la modificări celulare care, în timp, pot evolua spre cancer de col uterin, definind astfel așa zisa infecție persistentă.

Ce urmează după diagnostic? Un plan personalizat pentru tine, ținând cont de toți factorii particulari:

  • Găsește un aliat în medicul tău ginecolog! Infecția cu HPV poate fi un proces ce necesită urmărire de durată, asigură-te că alegi medicul alături de care vei parcurge această etapă cu încredere și că, împreună, creeați un mediu sigur pentru tine.  Aceasta este cea mai importantă etapă. Medicul tău îți va explica tipul de HPV pe care îl ai,  gravitatea acestuia, riscurile asociate și va elabora un plan de urmărire personalizat. Nu ezita să pui întrebări și să clarifici orice nelămurire.
  • Tratamentul. Este intuitiv ca prima întrebare ce ne vine în minte, odată cu aflarea diagnosticului este aceea despre tratament. Din nefericire, fiind o infecție virală, în momentul de față nu există un tratament etiologic demonstrat ca fiind curativ în infecția HPV. Deși sunt promovate o multitudine de suplimente pentru eliminarea virusului, niciunul dintre acestea nu are o bază științifică solidă, și mai mult, ghidurile nu recomandă folosirea acestora. Însă se cunoaște cu certitudine faptul că rolul unui sistem imun competent este crucial în lupta împotriva virusului. Astfel, nu uita să acorzi mai multă importanță anumitor măsuri igieno-dietetice demonstrate a avea beneficii în susținerea unui sistem imun competent: renunțarea la fumat, gestionarea stresului, evitarea alcoolului, exercițiul fizic și somnul suficient.
  • Completarea cu examene amănunțite: colposcopia și biopsia.  Dacă testele de screening indică anomalii, medicul poate efectua o colposcopie pentru a examina mai atent colul uterin. În cazul în care se observă zone suspecte, se poate efectua o biopsie pentru a analiza țesutul în laborator, la microscop.

Deși nu există un tratament care să elimine HPV, există tratamente eficiente pentru problemele de sănătate pe care le poate provoca:

  • Verucile genitale: Acestea pot fi tratate cu medicamente topice sau prin proceduri precum crioterapie sau electrocauterizare.
  • Leziunile precanceroase: Acestea pot fi îndepărtate prin proceduri minim invazive,  excizia cu ansă diatermică sau conizația.

Nu în ultimul rând, gestionarea infecției HPV necesită răbdare și consecvență. Deși organismul are capacitatea de a elimina virusul, aceasta nu se întâmplă peste noapte. Stabilirea unor așteptări realiste și evitarea grăbirii procesului sunt esențiale pentru o abordare sănătoasă și eficientă.ntru a crește șansele obținerii unei sarcini fără probleme și a reduce riscurile de hipertensiune și diabet.

Autor: Dr. Teodora Grecu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Open chat
1
Buna ziua!
Cu ce vă putem ajuta?